Vaříme jako v Mexiku, ochutnáte Chilli con Carne nebo Tortillu

Kuchyně DMVM chystá pro naše klienty opravdové kulinářské speciality. Postupně Vám budeme představovat pokrmy z nejrůznějších koutů světa.  Prázdniny se blíží a v měsíci dubnu se společně s námi můžete vydat až za velkou louži. Dne 26. 4. Ochutnáte v naší jídelně speciality mexické kuchyně. V naší kuchyni si budete moci vybrat mezi Chilli con Carne a Tortillou.

A proč na úvod zrovna Mexiko? Mexická kuchyně je známa různorodými chutěmi, barevností jídel a množstvím koření a přísad, z nichž mnohé jsou domácího původu. V Mexiku se vyvíjela spojením tisíciletých domorodých kulinářských tradic a evropských prvků, které přivezl jako první Kryštof Kolumbus.  Typickými surovinami mexické kuchyně jsou fazolekukuřice a chilli papričky a k pokrmům se podávají typické omáčky – salsy. V listopadu 2010 byla tradiční mexická kuchyně zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO.

Pokud si budete chtít uvařit Chilli noc Carne doma, zde je pro vás recept upravený pro domácí kuchyni:

Ingredience: 40 ml olivového oleje, 450 g hrubě umletého hovězího zadního, 1 ks středně velké cibule, 5 stroužků česneku, 450 g drcených rajčat, 450 g konzervovaných červených fazolí, třtinový cukr, kmín, chilli, pepř, sůl

Postup: 1. Cibuli nakrájíme najemno a prudce zpěníme na oleji společně s jemně posekaným česnekem a kmínem, přidáme maso a společně prudce orestujeme.

2. Směs doplníme rajčaty i se šťávou, dochutíme cukrem, solí a chilli, 10 minut podusíme a přimícháme scezené fazole.

Podáváme s rýží. DMVM přeje dobrou chuť.

O Mexické kuchyni:

Významnou surovinou pro mexickou kuchyni je kukuřice. Jedná se o tradiční obilninu amerického kontinentu. Ve většině regionů dnešního Mexika se kukuřice hojně využívá, výjimku tvoří severní oblasti Mexika, kde ji zastiňuje pšenice. Základní způsob využití kukuřice v Mexiku je příprava tortill. Nicméně kukuřice je stejně důležitá také pro přípravu tamoles, atoles (druh horkého nápoje) nebo antojitos (druh svačinky). Vedle kukuřice mají svůj význam i další obilniny. K nim patří především pšenice, užívaná také k přípravě tortill. Kromě toho se pšenice hodně užívá k přípravě různých druhů chleba  a sladkého pečiva. Také rýže se hodně používá jako základní ingredience mexické kuchyně. Rýže je často připravována na různý způsob jako je na červeno (se zelenými rajčaty a cibulí), na zeleno s chilli papričkami (chile poblano), na žluto se šafránem nebo ne černo s černými fazolemi atp. Ze zeleniny se často připravují rajče jedlé, různé druhy fazolí, paprik a chilli papriček, avokádo, tykve atp. K základním kořením patří například mleté chilli papričky, oregano, koriandr (včetně natě), merlík, skořice, kakao ale také římský kmín, česnek a cibule. Mexická kuchyně vychází z nejrůznějšího zpracování zeleniny a mletého masa, nebo krájeného na plátky, ale i fazolí.